Beltarieven, vaak te mooi om waar te zijn

Via je servicenummer wil je natuurlijk niet alleen gebeld worden, je wilt ook kunnen bellen. Over de beltarieven die telecomproviders hanteren is al geruime tijd veel onduidelijkheid. Veel providers ronden de gesprekstijden op hele minuten af en ook betalen per seconde pakt door allerlei trucjes soms een stuk duurder uit dan je denkt. De telecom zou immers de telecom niet zijn als zij niet van iets eenvoudigs iets ingewikkelds wisten te maken.
Beleasy is voorstander van betalen per seconde, eenvoudige regels en betaalbare tarieven. Daarom zet ik de verschillende trucjes voor je op een rij, zodat jij er niet in hoeft te trappen en nooit voor onverwachte telefoonkosten komt te staan.
Klanten verbruiken tot 30% meer belminuten door afronden per minuut
Het beltarief, de belangrijkste bron van inkomsten voor de telecomprovider
De beltarieven zijn een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor een telecomprovider. De meeste winst wordt gemaakt op ongebruikte belminuten. Hier staat immers geen prestatie tegenover. Ook gesprekken die buiten de belbundel vallen zijn een belangrijke inkomstenbron. Daarom besloten in 2009 de meeste aanbieders om telefoongesprekken niet langer per seconde in rekening te brengen, maar per minuut. Minuten worden hierbij naar boven afgerond. Omdat een gemiddeld gesprek ongeveer twee minuten duurt, maakt afronden de telefoonrekening fors duurder. Klanten verbruiken hierdoor tot 30% meer belminuten, zo berekende bellen.com.
Protest doet bellen per seconde opnieuw invoeren
Je kunt je voorstellen dat het verbreken van de verbinding omdat je geen voicemail wilt inspreken, zo aardig in de papieren loopt. Het afronden van belminuten zorgde dan ook voor veel protest en schoorvoetend draaide enkele operators in 2011 de regeling terug. Eind goed, al goed? Nee, niet helemaal. Oude gewoontes zijn nu eenmaal lastig af te leren. Vele providers brengen nu een eerste volle minuut in rekening of een extreem hoog starttarief dat zelfs vele malen hoger ligt dan een belminuut. Een sigaar uit eigen doos, zou je kunnen zeggen.
Met ingang van 2003 verplicht de Telecomwet providers minimaal één abonnement aan te bieden dat echt betalen per seconde toestaat. Toch zijn er nog steeds voldoende abonnementen waarbij je per minuut afrekent.
In alle gevallen is de telecomprovider de winnaar en ben jij de verliezer
Hoera voor de belbundel..?
Inmiddels worden de meeste belminuten verkocht in bundels. Ook binnen deze bundels wordt vaak afgerond, waardoor deze mooier lijken dan ze zijn. Maar er is nog iets. Blijf je binnen de bundel dan betaal je het gangbare tarief. Zijn je belminuten op, dan betaal je als trouwe klant voor dezelfde dienst een tarief dat vaak vele malen hoger ligt. Als bedrijf ben je hierdoor geneigd bij voorbaat een te grote belbundel aan te schaffen, voor het geval dat… In alle gevallen is de telecomprovider de winnaar en ben jij de verliezer. Inmiddels hebben vrijwel alle providers het meenemen van belminuten afgeschaft en de providers die dit nog toestaan verplichten je om eerst de nieuwe maandelijkse belminuten op te maken. Hetzelfde geldt voor sms’jes en dataverkeer.
Let op bij het afsluiten van een telefoonabonnement
Ga je een nieuw zakelijk telefoonabonnement afsluiten, dan is het goed te letten op de volgenden punten. Zo voorkom je dat je achteraf veel meer betaalt dan je had verwacht.
- Gesprekskosten per seconden
Alle telecomproviders communiceren een tarief per seconde, maar brengen vaak de kosten per afgeronde minuut in rekening. Dat wil zeggen dat je gemiddeld tot 30% meer betaalt dan dat je daadwerkelijk verbelt. - Wel of geen startarief
Veel telecomproviders die gesprekskosten per seconde in rekening brengen, hanteren een extreem hoog starttarief, waardoor je voor korte gesprekken erg onvoordelig uit bent. - Belbundel en boete
Bundels lijken goedkoop, maar zijn in de regel duur. Omdat de beltarieven voor buiten de bundel bellen hoog zijn, ben je geneigd een extra grote bundel af te sluiten. Een provider met een vast tarief per seconde is hierdoor vaak goedkoper.
Komt jouw telefoonrekening overeen met je verwachting? Waar zitten de verschillen? Laat het ons hieronder weten. We adviseren je graag.
Betalen per seconde, zonder verborgen kosten
De tarieven van Beleasy horen bij de laagste van Nederland. Je betaalt altijd per seconde. Heel eenvoudig. Zo weet je waar je aan toe bent. Bekijk onze aantrekkelijke tarieven.